Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο "Αθηνά" - Το σχέδιο του Σατανά!

Μπα μπα... Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία? Έλατε, πείτε την αλήθεια... Δεν σας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις σε τέτοια "ευχάριστα" και έχετε μείνει έκπληκτοι.!
  Το σχέδιο "Αθηνά" έρχεται το 2013 με σκοπό να συγχωνεύσει ή/και να καταργήσει τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα και δειλά-δειλά μπορώ να πω: <<επιτέλους!!!>>
Το παρελθόν
Κάθε πολιτευτής , περιφερειάρχης , δήμαρχος, βουλευτής δημιουργούσε σύμφωνα με τις εκλογικές ανάγκες του απίθανες σχολές, παρασχολές, διασκορπισμένες ανά την επικράτεια. Το κράτος και τα κοροΐδα οι φορολογούμενοι πλήρωναν και έτοιμο το ΤΕΙ στο χωρίο του! Και έτσι δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση...
Το Παρόν
 Τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχοντας πάντα το φάντασμα του ταμπού "Το δικό μου το παιδί θα σπουδάσει ο κόσμος να χαλάσει." να τα ακολουθεί, δέχονται κάθε χρόνο 77.000 νέους φοιτητές. Η χώρα μας έχει περισσότερες σχολές από όσες πρέπει και χρειάζονται βάσει πληθυσμού και έκτασης. Υπάρχουν τμήματα που διαθέτουν ελάχιστο αριθμό φοιτητών παρεμφερή με  άλλα 10+, τμήματα τόσο εξειδικευμένα που ο απόφοιτος αδυνατεί να βγει στην αγορά εργασίας και τμήματα άνευ ουσίας όπου οι φοιτητές βρέθηκαν εκεί "από λάθος".
Το μέλλον
Σχέδια και αλλαγές αποτυγχάνουν κάθε χρόνο και η παιδεία παραμένει ένα μπάχαλο. Το σχέδιο "Αθηνά" θα μπορούσε να είναι μια alternative μεταρρύθμιση. Όπως γίνεται, όμως, σε αυτή τη χώρα καθετί που προσβλέπει σε μία αλλαγή προκαλεί αντιδράσεις και όχι απλώς επιφυλάξεις. Συγκρούσεις συμφερόντων  ανάμεσα σε ομάδες πολιτών και καταλήγουμε πάλι να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας...
Τόσα χρόνια όλοι "κλαίγονται και οδύρονται για το μπουρδέλο* που έχει καταντήσει η ελληνική παιδεία, τονίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι  υπεράριθμες σχολές. Οι ίδιοι είναι αυτοί που βγαίνουν τώρα κάνοντας τάχα μου επανάσταση, υπερασπίζοντας με σθένος τις σχολές. Τι έγινε? Θίχτηκε το συμφέρον σας και αλλάξατε απόψεις? Φοιτητές απειλούν με καταλήψεις, καθηγητές και εργαζόμενοι με απεργίες. και (μαντέψτε!) καταλήγουμε πάλι να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας. 

Παρόλα αυτά οι προτάσεις της "Αθηνάς", μπάζουν νερά. Πολλά τμήματα διαφορετικού  αντικειμένου συγχωνεύονται και οι φοιτητές καλούνται να σπουδάσουν σε μία σχολή που δεν επέλεξαν. Ενώ καταργούνται ή μετακινούνται τμήματα με μεγάλο αριθμό μελών εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών δεν καταργούνται μονοτμηματικά παραρτήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε ένα μέλος. 
Το σχέδιο που εξαγγέλθηκε χρειάζεται σοβαρές διορθώσεις. Με το μυαλό μιας 19χρονής (σε 2 μήνες μην ξεχνιόμαστε), θα μπορούσα να προτείνω μερικά απλά πράγματα (και ΝΑΙ! Προσβάλλω την νοημοσύνη όσων συνέταξαν το σχέδιο). Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που πρόκειται να "υποστούν"  το σχέδιο "Αθηνά" να λειτουργούν κανονικά έως ότου πάρουν πτυχίο οι υπάρχοντες φοιτητές τους. Παράλληλα, η σχολή δε θα δέχεται νέους σπουδαστές, οι οποίοι θα επιλέξουν σχολές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Έτσι, εξοικονομούνται οι πόροι που ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά συγχρόνως "χτίζεται" μία οργανωμένη εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι πότε θα μάθουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και να εφαρμόζουμε λύσεις μακροπρόθεσμα και να σταματήσουμε να "μπαλώνουμε" καταστάσεις. Η Ελλάδα είναι σαν τρύπιος τοίχος που τρέχει νερό. Αντί να επισκευάσουμε τον τοίχο, βουλώνουμε τις τρύπες με χέρια, πόδια ή ό, τι βρούμε μέχρι να ξανανοίξουν.


*Ζητώ συγνώμη από τα μπουρδέλα, που τα συγχέω με το ελληνικό κράτος. Αυτά είναι σαφώς πολύ καλύτερα οργανωμένα. 
Υ.Σ.  Θέλω και εγώ Σχέδιο με το όνομα μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου